HomeReceptenMaleisische Groentestoofpot met Tempeh

Maleisische Groentestoofpot met Tempeh

60 minuten4 portiesStoofpot
hartigrijk aan eiwittenlow FODMAPmeal prepvegetarischglutenvrij
Maleisische Groentestoofpot met Tempeh

Deze authentieke Maleisische groentestoofpot met tempeh is perfect voor meal prep en blijft 3 tot 5 dagen in de koelkast heerlijk op smaak en behoudt zijn textuur. Het gerecht is rijk aan plantaardige eiwitten, vezels en complexe koolhydraten, en volledig FODMAP-arm en geschikt voor diabetici en vegetariërs. Door gebruik te maken van stevige groenten en zorgvuldig gekozen specerijen blijft de smaak intens en de textuur aangenaam, zelfs na meerdere dagen koeling. De stoofpot kan eenvoudig in bulk worden bereid, en is ideaal om snel op te warmen zonder in te leveren op authenticiteit.

Ingrediënten

4 porties
  • 300 g tempeh
  • 200 g wortelen
  • 150 g aubergine
  • 100 g sperziebonen
  • 2 el arachideolie
  • 1 tl kurkuma poeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemberpoeder
  • 400 ml kokosmelk (light)
  • 2 el tamari (glutenvrije sojasaus)
  • 1 tl limoensap
  • 2 stuks limoenblaadjes (optioneel)
  • 1 bos lente-ui groen (alleen het groene deel, fijngehakt)
  • 1 tl zout
  • 250 g jasmijnrijst (voor erbij)

Benodigdheden

  • grote koekenpan of hapjespan
  • snijplank
  • mes
  • maatbeker
  • maaltijdcontainers met luchtdichte deksel
  • rijstkoker of pan voor rijst

Bereidingswijze

1

Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer 2 cm. Was en schil de wortelen en snijd in plakjes. Snijd de aubergine in blokjes van 2 cm en snijd de uiteinden van de sperziebonen, halveer ze.

2

Verhit de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de tempeh toe en bak deze rondom goudbruin in 5-7 minuten. Haal de tempeh uit de pan en zet apart.

3

Voeg in dezelfde pan de wortelen, aubergine en sperziebonen toe. Bak de groenten 5 minuten totdat ze iets zachter worden, maar nog steeds stevig zijn.

4

Voeg kurkuma, gerookte paprikapoeder, gemalen koriander en gemberpoeder toe aan de groenten en bak dit 1 minuut mee zodat de specerijen hun aroma vrijgeven.

5

Giet de kokosmelk en tamari erbij en voeg de limoensap en eventueel limoentjesblaadjes toe. Roer goed door, breng aan de kook en laat het geheel 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.

6

Voeg de gebakken tempeh toe aan de pan en roer voorzichtig door. Laat nog 5 minuten meekoken zodat de smaken goed intrekken. Breng op smaak met zout.

7

Kook ondertussen de jasmijnrijst volgens de verpakking, spoel na het koken met warm water om plakken te voorkomen, en laat afkoelen. Verdeel de rijst over de maaltijdcontainers.

8

Verdeel de groente-tempeh stoofpot over de containers, bestrooi met het groene deel van de lente-ui voor extra frisheid voor het serveren. Laat de maaltijd volledig afkoelen voordat je de containers sluit en in de koelkast zet.

Voedingswaarden (per portie)

420
Calorieën
22g
Eiwitten
40g
Koolhydraten
18g
Vetten
8g
Vezels

Meal Prep Tips

  • Bewaar de stoofpot en rijst apart in luchtdichte containers zodat de rijst niet zompig wordt. Combineer pas bij het opwarmen of serveren.
  • Warm de stoofpot langzaam op in een pan op middelhoog vuur om de textuur van de groenten en tempeh te behouden. Voeg eventueel een scheutje water toe als het te droog wordt.
  • Je kunt de stoofpot tot 3 dagen in de koelkast bewaren of invriezen voor maximaal 3 maanden. Laat volledig ontdooien in de koelkast voor het opwarmen.
  • Snijd de groenten een dag van tevoren voor om tijd te besparen tijdens de bereiding.
  • Gebruik alleen het groene deel van de lente-ui voor een FODMAP-arme smaakboost en strooi dit pas vlak voor het eten over de maaltijd.
Allergenen: soja
Geschikt voor: fODMAP-arm, diabetici, vegetarisch

Meer recepten ontdekken?

Download ons gratis e-book met 20 meal prep recepten!

Download e-book

Inhoudsopgave

Gerelateerde recepten

Ontworpen door NextUX -  Ontwikkeld door Bitmash